Baffle House by Clare Cousins

Baffle House by Clare Cousins

Baffle House is a connection of inside and out; old and new. Clare Cousins Architects created a home that is passively designed, connecting the internal and external spaces. Introducing Baffle House…

A home extension typically provides more internal space – this project did the opposite. The renovation opened the home up to the natural landscape, providing more space in the backyard. The front of this residence is a traditional compact Edwardian cottage which coexists with the strong, living space at the rear of the site. Following on from the success of using Glosswood’s lining boards in Clare Cousin’s own home, the 90mm board was selected to be incorporated into this residential project. The raked ceiling in the living and kitchen space uses the 90mm lining board in Raw. The sharp angle of the ceiling dramatically draws the eye outwards to the landscape beyond.

The home utilises passive design to find solutions to environmental factors. As well as glazing, louvers and build direction, the home also has a steel baffle screen which assists in regulating sunlight (see more imagery). This creates a stunning design feature. It also assists in managing the intensity of the summer sun, while creating striking shadows in the interior year-round. The client wanted to incorporate natural materials such as stone and timber, to compliment the native landscape outside. Glosswood’s sustainable timber contrasts well with the darker charcoal hues of the home.

Design: Clare Cousins Architects
Landscape: Eckersley Garden Architecture
Photography: Lisbeth Grosmann