An Acoustically inclined Home On The Coast

An Acoustically inclined Home On The Coast

Perth architect Tim Wright recently completed this captivating residential project that focuses on clean lines, durable materials and modern fittings. The Dawesville Residence in Perth’s South West incorporates Glosswood’s timber acoustic panels.┬áThe acoustics are the focal point of the living space, as the timber ceiling visibly opens up the interior while introducing a natural element to the concrete structure. Glosswood’s Blackbutt acoustics inject warmth into the modern build, bringing depth to the paired-back interior.

Design Considerations.

The coastal home is a rental property located an hour out of Perth. From the landscaping to the finer details of the interior, all materials had to be functional and durable. The timber acoustic panels require minimal maintenance, which suited the nature of the residence. Matte black track-lighting and pendents were installed into the panels, adding an architectural edge. As the acoustic panels can easily be unscrewed, it makes the electrical systems behind the integrated track lighting easily accessable.

 

Materiality.

Framed by concrete and floor-to-ceiling glass windows, the design required absorptive furnishings to capture unwanted noise. An acoustic solution was crucial for this home. From the initial design, Wright specified Glosswood’s Blackbutt acoustics for the natural finish, well-performing acoustic results and ease of install.

 

 

About the Acoustic Panels

Glosswood’s timber acoustic panels are constructed with timber battens, matte-black aluminium brackets and acoustic scrim material. The scrim reduces reverberation, as does the timber which has natural sound absorbing qualities. The acoustic’s are prefabricated and prefinished, achieving the highest possible acoustic rating during testing of 1.0 NRC.* Learn more about the benefits of using acoustic panels made from real timber.

*Noise Reduction Coefficient (NRC). Contact Glosswood for Acoustic Panel test results.

 

 

 

Credits

Design & Build: Tim Wright Architect.

Photography: Jack Lovel.